‘Met plaatjes draaien voor geld is Serious Request er nog niet’
OPINIE – Alphonse Muambi 17 december 2012 BRON: Volkskrant.nl
Serious Request zou naast geld ophalen ook aandacht moeten besteden aan de wezenlijke vraagstukken in Afrika, schrijft Alphonse Muambi. ‘Anders zal het fenomeen slechts uitgroeien tot een vrolijke volkstraditie om de leegte tussen Sinterklaas en Kerst te vullen.’
Maar waarin is ‘Serious Request’ ook echt een serieus verzoek? In het inzamelen van geld of in het bewust maken van mensen hier dat de wereld anders moet?
Het fenomeen ‘Serious Request’ is niet meer te verbannen uit het Nederlandse humanitaire vocabulaire. Elk eind van het jaar sluiten dj’s zich zes dagen op in een glazen huis. Luisteraars geven geld voor Afrika in ruil voor een nummer dat voor hun wordt gedraaid. Dit jaar staat het Glazen Huis in Enschede.
Maar waarin is ‘Serious Request’ ook echt een serieus verzoek? In het inzamelen van geld of in het bewust maken van mensen hier dat de wereld anders moet? Kun je alles met geld regelen? Is het probleem van Afrika gebrek aan geld? Moet mijn dochter van acht in Nederland zich verantwoordelijk voelen geld in te zamelen voor grote mensen in Afrika terwijl miljarden dollars, opbrengst van grondstoffen, uit Afrika naar onbekende bestemmingen vertrekken als China, Europa, Amerika en verdwijnen in de zakken van lokale corrupte leiders?
Congo
Op zaterdag 15 december ging ik de krant lezen in de bibliotheek. Ik stuitte op een interview met 3FM-dj Eric Corton in Letter & Geest, een weekendbijlage van het dagblad Trouw. Daarin vertelt hij over de kleine Congolese Wivine die hij tijdens zijn reportage in Congo had ontmoet. Het meisje was toen vier jaar oud. Volgens Corton maakt zij veel meer ellende mee dan ‘wij bij elkaar in een heel mensenleven’. De broer van Wivine had zijn ouders vermoord nadat hij ingelijfd was door een rebellengroep. De enige overlevende tante van Wivine vluchtte naar Kinshasa waar Wivine uiteindelijk naar toe is gebracht.
Corton maakt een sprong naar het hier en nu. Hoe zou het gaan met het mesje van vier jaar dat nu 11 jaar zou zijn, vraagt hij zich af. Hij trekt een parallel met zijn eigen dochter. ‘Als ik erover nadenk wat er met haar is gebeurd, krijg ik het benauwd’.
Antwoorden
Ik krijg het ook benauwd als ik het verhaal van Wivine lees. Maar het verhaal van Wivine is niet het enige dramatische verhaal uit de hel die Congo is geworden. Een land dat alles heeft maar niets heeft. Diamant, goud, tin, cobalt, olie, gas, zon, maan, fauna en flora, het land zou het rijkste van de wereld kunnen en moeten zijn. Maar waarom lukt het niet? Hebben luisteraars in Nederland geen recht op antwoorden op deze vragen?
Het broertje van Wivine was door de rebellen ingelijfd. Waarom worden die rebellen niet uitgeschakeld door de VN-troepen? In Congo zitten sinds jaren bijna 20 duizend blauwhelmen om de vrede te brengen. Ze kosten jaarlijks meer dan een miljard dollar om te voorkomen dat kinderen zoals Wivine in problemen komen. Maar het enige wat ze doen is het turven van het aantal verkrachte vrouwen en even blaffen over mensenrechten.
Rebellen
Waar halen rebellen de wapens vandaan? Hoe worden ze gefinancierd en door wie? Wie koopt de grondstoffen die rebellen controleren? Waarom tolereren en ondersteunen we chronische corrupte lokale leiders die niet aan meisjes zoals Wivine denken? Hoeveel van die kleine Congolese meisjes zijn geboren om eerder dood te gaan dan Wivine alleen omdat ze in hun hutjes op bergen vol met grondstoffen ter waarde van miljarden dollar zitten?
Serious Request zou nog serieuzer worden als de compassie van de dj’s, die overigens goed werk doen, inhoud zou krijgen door aandacht te vragen voor bovengenoemde vragen. Anders zal het fenomeen slechts uitgroeien tot een vrolijke volkstraditie om de leegte tussen Sinterklaas en Kerst te vullen.